Bayram Baklavası Nedir? Nasıl Hazırlanır?
Bayramların olmazsa olmazlarından biri şüphesiz ki bayram baklavasıdır. Türk mutfağında özel bir yeri olan baklavanın en yaygın tüketim şekillerinden biri de bayram baklavasıdır. Bayram ziyareti için gelenlere baklava ikram etmek, ziyarete giderken bayramlık baklava götürmek öteden beri kültürümüzde yaygın bir gelenektir. Peki bayramın hemen öncesinde hazırlanan ve yapımı özel bir maharet gerektiren bayram baklavasını daha yakından tanımak ister misiniz? Bayram baklavası nedir ve nasıl hazırlanır diye merak ediyorsanız ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.
Bayram Baklavası Nedir?
Öncelikle bayram baklavasının tanımından biraz bahsedelim. Kısaca ifade etmek gerekirse bayram baklavası Ramazan ve Kurban Bayramı öncesinde evlerde hazırlanan, aile bireyleri ile misafirlere ikram edilen geleneksel bir tatlı çeşididir. Evde bayram baklavası yapmakta zorluk çekenler bu lezzeti dışarıdan satın alarak bayram baklavası geleneğini yaşatır. Bu bakımdan bayrama özel baklava yapımı ve siparişi her bayram öncesinde birçok kişinin merak ettiği konular arasına girer. Öyle ki internette arama motorları üzerinden bayram baklavası nedir ve evde bayram baklavası nasıl yapılır konularına ilişkin birçok arama sorgusu gerçekleştirilir.
İster ev yapımı baklava olsun isterse dışarıdan sipariş verilsin bayram baklavası dini bayramların en gözde ikramlıklarından biridir. Evde baklava yapımına genellikle Ramazan ve Kurban Bayramı'nın hemen öncesinde başlanır. Bu iş için evlerde bayram öncesinde tatlı bir telaş başlar. Baklava hamurunun yapımından şerbetin kıvamına kadar bayramlık baklavanın hazırlık aşamalarına büyük özen gösterilir. Evlerde genellikle birkaç kişinin yardımıyla açılan baklavalar aynı zamanda da kuşaklar arasındaki bağları güçlendirir. Bayram ziyaretine gelenlere ev yapımı bayram baklavası ikram etmek bu bağları sosyal alanda da güçlendirir. Dolayısıyla bayram baklavası nedir diye merak edenler bunları da unutmamalı.
Bayram baklavası yapmak için farklı pek çok olanaktan yararlanmak mümkün. İster el açması baklava yufkası olsun isterse hazır baklava yufkasından yapılan bayram baklavaları misafirlerin hem gözüne hem de gönlüne hitap eder. Kat kat açılan ince yufkaların arasına serpiştirilen Antep fıstığı, ceviz veya fındıkla birbirinden güzel bayram baklavaları yapmak mümkün. Şerbetle tatlandırıldıktan sonra bu baklavaların sunum şekli de diğer günlere oranla daha etkileyicidir. Bayram baklavası nedir diye merak edenler bunu unutmamalı. Yapımı büyük sabır ve emek gerektiren bayram baklavasının sunumuna da özen göstermek gerekir.
Bayram Baklavası Nasıl Yapılır?
Bayram baklavası nedir diye merak edenler bu tatlının yapımını da merak etmekte. Diğer baklava çeşitlerinde olduğu gibi bayram baklavasının da yapımına şerbetinden başlamalısınız. Böylelikle baklavanız fırından çıktığında şerbetlemek için fazla zaman kaybetmezsiniz. Şerbeti hazırlamak için su, şeker ve limon suyu kullanabilirsiniz. Şekeri iyice karıştırarak kaynattıktan sonra şurup kıvamına gelen karışımın içine birkaç damla limon suyu ekleyin. Ardından karışımı soğumaya bırakın.
Evde bayram baklavası yapmak için hamur hazırlamaya un, su, tuz ve yumurtayı karıştırarak başlayın. İyi bir bayram baklavası hamuru için kıvamın elastik olması gerekir. Bu kıvama geldikten sonra baklava hamurunu dinlenmesi için bir süre bekletin. Ardından ince yufkalar şeklinde açmaya başlayabilirsiniz. Açma işlemi için kesinlikle nişasta kullanmalısınız. Bu sırada nişastayı unla karıştırmamalısınız. Nitekim un, baklava hamurunun temel yapısını oluşturur. Fakat nişasta hamurun incelmesini sağlar ve yapışmasını önler.
Bayram baklavasının iç harcında taze Antep fıstığı kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra evde baklava tarifleri içinde ceviz veya fındık kullanmayı da tercih edebilirsiniz. Bazı yöresel bayram baklavası tariflerinde baklavaya lezzet vermesi için iç harcına şeker ve tarçın konulduğunu da görmekteyiz. Hamurunuz dinlenirken iç harcını hazırladıktan sonra sıra yufkaları açıp tepsiye döşemeye gelir. Bu işlem için ince açtığınız yufkaların arasına sadeyağ sürün. Orta kata geldiğinizde tepsiye Antep fıstığı, ceviz veya fındık içi serpin. Yufka açma işlemini tek tek ve tüm tepsinin üzerini kaplayacak şekilde gerçekleştirin. Bu sayede yüzeyde güzel bir baklava tabakası oluşacaktır. Bayram baklavası nedir diye merak edenler için bu güzel bir püf noktasıdır.
Bayram baklavasının tüm katlarını hazırladıktan sonra keskin bir bıçak yardımıyla dilimleme işlemini gerçekleştirin. Ardından 180 derecede ısıtılmış fırına tepsiyi verin. Üzeri altın sarısı rengini alıncaya kadar baklavanın pişmesini sağlayın. Fırının pişirme süresi marka ve modeline göre değişiklik gösterir. Baklavanız piştikten sonra şerbetleme aşamasına geçebilirsiniz. Şerbeti dökerken yavaş hareket etmeli, tatlının tüm yüzeyinin şerbeti emmesini sağlamalısınız. Böylelikle lezzetli bir bayram baklavası deneyimi yaşayabilirsiniz.
Bayram Baklavasının Hazırlığına Ne Zaman Başlanmalı?
Bayram baklavası nedir diye merak edenler bu tatlının yapımına ne zaman başlamak gerektiğini de merak etmekte. Yapımı özen gerektiren bu tatlıya ne zaman başlayacağınız gerçekten de önemli bir konudur. Çünkü hem hamurun hem de şerbetli baklavanın belli bir dinlenme süresi var. Yapım aşaması için de yine belli bir süre gerekmekte. Bu bağlamda en ideal süre, bayramdan en az 1 gün öncesidir diyebiliriz. Baklava tarifi ev yapımı olduğunda zamanlamayı da dikkate almayı gerektirmekte.
Peki bayram baklavası yapmak isteyenler için nasıl bir zaman çizelgesi söz konusudur? Bayram baklavası nedir diye merak edenler için bu konudan da kısaca bahsedelim. Her şeyden önce hamurun hazırlanması birkaç saat sürer. Nitekim hamuru yoğurmak kadar dinlendirmek de önemlidir. Zaten baklava yapımına bayram öncesinde başlamanın esas nedeni bu dinlenme sürelerini karşılamaktır. Hazırlık için diğer aşamalar kimileri için kısa, kimileri için uzun olabilir. Ancak işlerinizi son güne bırakmamanızı tavsiye ederiz. Böylelikle bayram baklavasının yapımı konusunda zaman sıkışıklığı yaşamazsınız.
Ev yapımı baklava hazırlığında iç harç yapımı duruma göre birkaç saat sürebilir. Tercih ettiğiniz kuruyemişi kabuklu alabileceğiniz gibi kabuksuz satın almayı da tercih edebilirsiniz. Ev yapımı bayram baklavası çeşitlerinde kimi zaman iç harca şeker veya tarçın katmak da tercih edilebiliyor. Yapıma başlamadan önce bu malzemeleri temin ederseniz hazırlık aşaması daha kısa sürer. İç harcın yanı sıra pişirme ve soğuma süresi ile şerbetleme ve dinlenme aşaması da birkaç saati bulabilir. Bayram baklavası yapımına başlamadan önce bu süreleri de hesaba katmalısınız. Dolayısıyla bayram baklavası nedir diye merak edenler bu konulara da dikkat etmeli.
Bayram Baklavası Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Her işte olduğu gibi bayram baklavası yapımının da kendine özgü bazı kuralları ve püf noktaları var. Her şeyden önce baklava hamurunun kıvamına dikkat etmelisiniz. Hamurun çok sert veya çok yumuşak olması baklavanın dokusunu ve lezzetini etkiler. Ev baklava yapımı sırasında hamurun elastik olması önemli bir püf noktasıdır. Bu sayede daha kolay açılan bir baklava hamuru elde edersiniz. Ayrıca bayram için ev baklavası yapımı sırasında hamurun dinlenmesi de önemli bir püf noktasıdır. Nitekim hamur ne kadar iyi dinlenirse o kadar kolay açılır. Dinlenme süresince üzerini nemli bir bezle kapatmanız kurumasını önler.
Evde bayram için kolay baklava yapımı sırasında yufkaların ince ve eşit olması önemli bir diğer püf noktasıdır. Hazır yufka tercih etmiyorsanız yufkaları ince ve eşit şekilde açmalısınız. Yapışmalarını önlemek için ise nişastayı iyi seçmelisiniz. Tabii kullanacağınız sadeyağ da bu bağlamda önemli. Eğer tereyağı kullanırsanız baklavanızda baskın bir tereyağı kokusu oluşur. Oysa kaliteli organik sadeyağ kullanmanız baklavanızın içeriği ve şerbetiyle birlikte daha güzel bir koku yaymasını sağlar. Bayram baklavası nedir diye merak edenler için bu önemli bir püf noktasıdır.
Ev yapımı baklava tarifi içinde iç harcı dengeli dağıtmak da önemli bir diğer püf noktasıdır. İç harçta ister fıstık, ister ceviz, isterseniz fındık kullanabilirsiniz. Hangisi olursa olsun harcı dengeli dağıtmaya özellikle dikkat etmelisiniz. Böylelikle her dilimde aynı lezzeti yakalarsınız. Diğer taraftan iç harcın dengesi kadar fırının sıcaklığı ve baklavanın pişme süresi de önemlidir. Kullandığınız fırının türüne ve baklavanın kalınlığına göre pişirme süresi değişir. Pişirme aşamasının ardından baklava sıcakken soğuk şerbetle buluşturmanız şerbetin daha iyi emilmesini sağlar.
Şerbetlemenin ardından baklavayı en az birkaç saat dinlendirmeyi ihmal etmemelisiniz. Eğer kullandığınız sadeyağ ve diğer malzemeler kaliteliyse baklavanın şerbeti emmesi daha kısa sürede gerçekleşir. Aynı zamanda da lezzeti artar. Bayram baklavası nedir diye merak edenler bu noktalara özellikle dikkat etmeli. Kalitesiz ve bayat ürünler baklavanın lezzetine maalesef gölge düşürür.
Bayram Baklavası Nasıl Sunulur?
Bayram baklavası nedir diye merak edenler bu baklavanın sunum şeklini de merak etmekte. Kısaca ifade edecek olursak sunum öncesinde baklavanın kesim aşamasını gerçekleştirmelisiniz. Baklavayı fırına vermeden önce dilimlediğiniz gibi piştikten sonra da kesme işlemi yapmalısınız. Bu işlemi eğer keskin bir bıçakla yaparsanız baklava dilimleri dağılmaz. Bu da daha güzel bir görüntü oluşmasını sağlar. Tabii dilimleri eşit şekilde yapmaya da özellikle dikkat etmelisiniz. Dilimler arasında oluşacak orantısızlık sunum sırasında hoş olmayan bir görüntü yaratır.
Bayram baklavası sunumu sırasında dilimlenmiş baklavaları güzel bir servis tabağına yerleştirebilirsiniz. Tabağın zeminine dilerseniz Antep fıstığı, ceviz veya fındık serpiştirebilirsiniz. Böylelikle servis tabağınız çok daha şık bir görünüm kazanır. Bu noktada baklavanızın kıvamına da dikkat etmelisiniz. Bol kıvamlı bir baklava servisi için mutlaka kenarları yüksek bir servis tabağı kullanmalısınız. Tabii servis tabağının temiz olmasına ve dilimleri düzgün yerleştirmeye de özellikle dikkat etmelisiniz. Aksi durumda şık bir sunum oluşmaz. Bayram baklavası nedir diye merak edenler bu konulara da özellikle dikkat etmeli.
Bayramlık baklava sunumu sırasında dilerseniz baklavanın üzerine fıstık veya badem serpebilirsiniz. Bu da yine servis tabağının çok daha şık görünmesini sağlamak için uygun bir çözümdür. Sunum sırasında dilerseniz çay veya kahve ikram edebilirsiniz. Veya mevsim meyveleri ile dondurmayı da tercih edebilirsiniz. Mevsim meyvelerini tercih ediyorsanız meyvelerin taze olmasına özellikle dikkat etmelisiniz. Sıcak yaz günlerinde ise dondurma tercih edebilirsiniz. Görsel açıdan daha etkileyici bir görünüm için çikolata ve meyve soslarından da yararlanabilirsiniz. Bayram baklavası nedir diye merak edenler için bu da önemli bir püf noktasıdır.
Alternatif bir sunum önerisi için dilerseniz katlı sunum seçeneğini tercih edebilirsiniz. Özellikle tepside baklava sunumlarında bu da tercih edilmekte. Baklava dilimlerini yerleştirdikten sonra katların arasına dondurma veya krem şanti koyabilirsiniz. Bu da yine tepside bayram baklavası sunumunuza farklı bir damak zevki kazandıracak güzel bir yöntemdir. Krem şantinin yanı sıra çikolata ve meyve sosları da bu bağlamda güzel bir seçenektir.
Baklavacı Çelebioğulları Bayram Baklavaları Nasıl Hazırlanıyor?
Bayram baklavasını evde hazırlamak size göre değil ise en lezzetli bayram baklavaları için Baklavacı Çelebioğulları'nı tercih edebilirsiniz. Baklava imalatı alanında uzun yıllardır hizmet veren firmamız, bugüne kadar sayısız müşterimizi en lezzetli bayram baklavalarıyla buluşturdu. Ramazan ve Kurban Bayramı öncesinde yurdun dört tarafından gelen bayram baklavası siparişleri için ekibimiz özveriyle çalışıyor. Kalite standartlarının üzerindeki baklavalarımızla sizlere güzel bir bayram keyfi yaşatmak bizlere gurur veriyor.
Baklavacı Çelebioğulları olarak bayram baklavası yapımında en kaliteli malzemeleri kullanmaktayız. Un, sadeyağ, nişasta, Antep fıstığı ve diğer tüm malzemelerimiz tamamen organik. Maharetli ustalarımızın ince ince açtığı yufkaların arasında en kaliteli fıstıkları kullanıyoruz. İşimizi yaparken temizlik ve hijyen standartlarına özellikle dikkat ediyoruz. Bayram baklavasını geleneksel yöntemlerle yapıyor, hamurun açılışından pişirme yöntemlerine kadar tüm aşamalarda geleneksel yöntemleri kullanıyoruz. Tüm bu nedenlerin bir araya gelmesiyle Baklavacı Çelebioğulları bayram baklavaları damaklarda harika izler bırakıyor.
Bayramda Baklava Tüketirken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Bayram baklavası nedir diye merak edenler için son olarak bayramda baklava tüketirken nelere dikkat etmek gerektiğinden de kısaca bahsedelim. Her şeyden önce porsiyon kontrolüne dikkat etmelisiniz. Bayram baklavasını küçük porsiyonlarla tüketmek daha sağlıklıdır. Bununla birlikte sık tüketimden kaçınmalı, aç karna baklava tüketmemelisiniz. Baklavanın şerbeti ve içindeki yağ oranı fazlaysa daha küçük porsiyonda tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Baklavanın yanında su tüketmeniz de oldukça faydalıdır. Bu sayede kan şekeriniz aniden yükselmez ve sindirim kolaylaşır.
Bayram baklavasını lifli gıdalarla birlikte tüketmeniz sağlık açısından daha faydalıdır. Bu sayede tokluk hissiniz artar ve bu durum aşırı tatlı tüketimini sınırlar. Tabii baklavada kullanılan şekerin tümüyle organik olduğundan da emin olmalısınız. Ayrıca bayram baklavasını yemeğin hemen ardından değil, ara öğün olarak tüketmek daha sağlıklıdır. Eğer küçük lokmalarla tüketim sağlarsanız sindirim daha kolay gerçekleşir. Bayram baklavası nedir diye merak edenler için bu önemli bir püf noktasıdır. Diğer taraftan sunum sırasında şeker oranı yüksek meyve ve ikramlıklar tercih etmemelisiniz. Şeker miktarı düşük mevsim meyveleri bu bağlamda daha iyi bir seçimdir.