Ramazan Ayında Baklava Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Türk mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olan baklava 7'den 70'e herkesin sevdiği bir tatlı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayının gelişiyle birlikte baklava tüketimi artacak. İftar ve sahur arasında Antep baklava çeşitleri ve diğer baklavaları tüketirken bazı konulara dikkat etmek şart. Her konuda olduğu gibi Ramazan ayında baklava tüketimi de kendine özgü bazı püf noktalarına sahip. Bunların neler olduğunu bilirseniz Ramazan’da çok daha sağlıklı bir lezzet deneyimi yaşayabilirsiniz.
Porsiyon Kontrolü Yapın
Şerbetli tatlılar çok güzel bir lezzet olmakla birlikte porsiyon kontrolünü gerekli kılar. Bu tatlılarda yer alan yağ ve şeker, oruç nedeniyle tüm günü boş geçiren midede rahatsızlık hissi yaratabilir. Gerçi geleneksel baklava yapımında doğal sadeyağ ve organik pancar şekeri kullanılır. Ve bunlar doğrudan sağlık riski yaratmaz. Ancak iftar ve sahur arasında baklava tüketirken aşırıya kaçmamak gerekir. Aksi durumda en doğal lezzetler bile mide ve bağırsak sorunlarına yol açar. Ramazan ayında baklava tüketimi konusunda en sağlıklı sonuçları küçük porsiyonlarla almak mümkün.
Sık Tüketimden Kaçının
Ramazan tatlıları arasında baklavanın öteden beri özel bir yeri var. Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan baklavanın tüketimi her yıl Ramazan ayında ciddi ölçüde artıyor. Yemeklerin ardından çayla birlikte servis edilen baklava çeşitleri Ramazan'a farklı bir güzellik katıyor. İftar davetlerine giderken de 1 paket baklava götürmek öteden beri yaygın bir âdet. Ne var ki Ramazan ayında baklava tüketimi konusunda dikkatli olmak gerekir. Aşırı tüketim durumunda kilo artışı riski oluşur. Bu nedenle porsiyonlarınızı küçültüp baklavayı daha seyrek tüketebilirsiniz.
Aç Karna Baklava Tüketmeyin
Orucunuzu açtıktan hemen sonra baklava tüketmek şeklinde bir alışkanlığınız varsa bunu kesinlikle terk etmelisiniz. Çünkü uzun süre boş kalan mideye bir anda yoğun miktarda yağ ve şeker içeren baklavanın gelmesi sağlıklı bir sonuç yaratmaz. Midede hızla sindirilen baklava böylelikle kan şekerinin artmasına neden olur. Bu durum kişide tokluk hissi yaratır. Ancak kan şekerini düşürmek için pankreastan salgılanan insülinle birlikte kişi yeniden açlık hissetmeye başlar. Kan şekerinizde bu tür ani değişimlerin oluşmamasına özellikle dikkat etmelisiniz. Bu nedenle Ramazan ayında baklava tüketimi bağlamında aç karna tüketim şeklinden uzak durmalısınız.
Yağ ve Şeker Miktarına Dikkat Edin
İster ev yapımı baklava olsun isterseniz hazır baklavalarda yoğun yağ ve şeker miktarı hem damakta hem de midede rahatsız edici etki yaratır. Söz konusu olan Ramazan ayında baklava tüketimi olduğunda bu konu daha da önem kazanır. Bu tür etkilerle karşılaşmamak için Ramazan tatlıları arasında güllaç gibi hafif sütlü tatlı çeşitlerine ilgi artmakta. Ancak bu tatlılarda elbette ki baklavanın lezzet yoğunluğunu bulmak zordur. Yine de Ramazan ayında baklava tüketimi sırasında fazla yağlı ve yoğun şerbetli baklava çeşitlerinden uzak durmakta yarar var.
Baklava Yanında Mutlaka Su Tüketin
Ramazan tatlı tüketiminin arttığı bir dönem olduğu için tatlı tüketiminde farkındalıklarımızı da artırmamız gereken bir dönemi ifade etmekte. Bu farkındalıkların başında baklavanın sindirimini kolaylaştırmak için suyla birlikte tüketim geliyor. İster iftara tatlı götürmek olsun isterse ev yapımı baklava tüketiminde tatlınızı suyla birlikte tüketirseniz kan şekerinizin aniden yükselmesini önleyebilirsiniz.
Ramazan ayında baklava tüketimi için önemli bir püf noktası olan bu konu, pankreasınızın daha kontrollü şekilde insülin salgılamasına katkı sağlar. İster Antep baklavası olsun isterse şöbiyet, midye baklava veya diğer baklava çeşitlerini Ramazan'da tüketirken bu konuya özellikle dikkat etmelisiniz. Kan şekerinde böyle bir değişim gözlemlediğinizde de su tüketiminizi artırabilirsiniz. Bu sayede metabolizmanız daha kolay şekilde düzene girer.
Baklavayla Birlikte Lifli Gıdalar Tüketin
Suyun yanı sıra lifli gıdalar da baklavanın mide ve bağırsakta sindirimini kolaylaştırıcı etki gösterir. Nitekim lifli gıdaların en önemli özelliği bağırsak sistemini çalıştırmasıdır. Bağırsaklardaki faydalı mikroorganizmalar için iyi bir besin olan lifli gıdalar bu organizmaların çoğalmasını ve sindirimde daha fazla rol almalarını sağlar. Aynı zamanda da tokluk hissini artırarak aşırı tatlı tüketme ihtiyacını sınırlar. Eğer iftar ile sahur arasında vücudunuz yoğun miktarda tatlı tüketme ihtiyacı hissediyorsa Ramazan ayında baklava tüketimi konusunda daha sağlıklı sonuçlar almak için baklava yanında lifli gıdalar tüketebilirsiniz.
Katkı Maddelerinden Uzak Durun
Baklava yapımı sırasında ürüne lezzet katmak veya yapım maliyetini düşürmek adına çeşitli katkı maddelerinden yararlanılabiliyor. Nitekim özel tatlandırıcılarla baklavanın tadını değiştirmek mümkün. Ne var ki katkı maddelerinin birçoğu vücudun şeker metabolizması üzerindeki baskıyı artırmakta. Pankreasın daha fazla insülin salgılamasına neden olacak katkı maddeleri bir süre sonra vücutta insülin direncinin oluşmasını tetikleyebilir. Böyle durumlarla karşılaşmamak için evlerde birçok tüketici kendi baklavasını kendisi yapma yoluna gidiyor. Ancak böyle bir imkanınız yoksa kuru baklava siparişi verirken dikkatli olmalı, ürünlerin katkı maddesi içerip içermediğini mutlaka araştırmalısınız.
Mısır Şurubu İçeren Baklavaları Tercih Etmeyin
Doğal şeker pancarından elde edilen organik şekere oranla mısır şurubu daha ekonomik bir seçenektir. Ancak işlenmiş bir ürün olduğu için mısır şurubunun metabolize edilmesi daha zordur. Son yıllarda başta ekonomik nedenler olmak üzere çeşitli nedenlerle mısır şurubu kullanımı artıyor. Oysa mısır şurubu az miktarda kullanıldığında bile şeker metabolizmasına zarar verir. Bu ürünü baklava gibi tatlılarda yoğun şekilde kullanmak sağlık açısından sakıncalıdır. Bu yüzden hazır baklava siparişi verirken ürün içeriğinde mısır şurubu olup olmadığını özellikle incelemelisiniz. Doğal şeker pancarından elde edilen şekerle yapılan baklavalar daha sağlıklı bir seçenektir.
Tatlı Tüketiminizi Çeşitlendirin
Baklavanın baskın bir lezzet olması diğer birçok tatlı çeşidinin önüne geçmesine neden olabiliyor. Oysa Türk mutfağı tatlı çeşitlerinde oldukça geniş bir kültürel mirasa sahip. Şerbetli tatlılara en iyi alternatifler ise sütlü tatlılar ile meyveli tatlılardır. Ramazan ayında baklava tüketimi konusunda aşırıya kaçmaktan kendinizi alamıyorsanız şunu yapabilirsiniz. Tatlı ihtiyacınızı farklı alternatiflerden karşılamayı deneyebilirsiniz. Böylelikle Ramazan'da tatlı tüketimi konusunda daha sağlıklı ve lezzetli çözümlere ulaşırsınız. Eğer porsiyon kontrolü ve sık tüketimi önleme konularında istediğiniz sonuçları alamıyorsanız tatlı tüketiminizi çeşitlendirerek Ramazan ayında sağlıklı baklava tüketimi konusunda daha güzel sonuçlar alabilirsiniz.
Baklavanızı Ara Öğünde Tüketin
Ramazan ayında oruçla birlikte beslenme düzenimiz değişmekte. Gıda tüketimine sahurla başlarken iftara kadar mideye başka herhangi bir yiyecek girmiyor. Ramazan ayında baklava tüketimi konusunda sağlıklı sonuç almak için şuna özellikle dikkat etmelisiniz. Baklavanızı iftar veya sahurda değil, bu ikisi arasında bir ara öğün olarak tüketmelisiniz. Böylelikle Ramazan baklavası içindeki şeker miktarı kan şekerinizde ani bir değişime yol açmaz.
İftar ve sahurda aç veya tokken tüketeceğiniz baklava rahatsız edici etkiler yaratır. Hatta miktarı az olsa bile dolu mideye baklava tüketmek sağlıklı değildir. Aynı durum boş mide için de geçerlidir. Ramazan'da baklava tüketmek konusunda en sağlıklı seçenek iftar ile sahur arasında en az bir ara öğün yapıp baklavayı bu sırada tüketmektir. Nitekim baklava iftar sonrası tüketilebilecek tatlı çeşitlerindendir. İftar sırasında tüketmek iyi bir tüketim şekli değildir. Benzer bir durum Ramazan Bayramı tatlıları için de geçerli. Ramazan’da yenen tatlılar ara öğünde olduğu sürece sağlıklı beslenme açısından uygundur. Diğer beslenme şekilleri ise sağlık risklerine neden olur.
Küçük Lokmalarla Tüketiminizi Yavaşlatın
Ramazan ayında değişen beslenme düzeni yiyeceklerin sindirimi konusunda bazı zorluklara neden olabilir. Gün boyunca mideye herhangi bir yiyecek girmemesi midenin çalışma temposunu yavaşlatır. Tıpkı iftar ve sahur sofrasında olduğu gibi Ramazan ayında baklava tüketimi sırasında da yavaş hareket etmek gerekir. Baklavayı yavaşça ve küçük lokmalar halinde tüketirseniz hem lezzetini daha iyi alırsınız. Hem de mide veya bağırsaklarınızda herhangi bir sindirim güçlüğü oluşmaz. Üstelik kan şekerinizde ani bir değişim meydana gelmez. Böylelikle iftardan sonra tatlı tüketiminiz daha sağlıklı hale gelir.
Kalori Alımınızı Mutlaka Sınırlandırın
Baklavanın fazla miktarda kalori içerdiği hepimizin malumu. Ancak bu durum doğrudan kilo alma sebebi sayılmaz. Ramazan ayında baklava tüketimi konusunda daha sağlıklı sonuçlar için iftar ve sahurda kalori alımınızı düşürebilirsiniz. Nitekim kalori alımınızı sınırlandırmanız baklavanın getirdiği kalori miktarının metabolizmanız üzerinde yük oluşturmasını önler. Bu bağlamda özellikle karbonhidrat alımınızı azaltabilirsiniz. İftar ve sahur ile ara öğünlerde örneğin daha az pide veya pilav benzeri yiyecekler tüketebilirsiniz. Böylelikle baklavanın yüksek kalori miktarını dengelersiniz.
Bildiğiniz gibi şerbetli Ramazan tatlıları için talep bu mübarek ayda artmakta. Ancak tüketim sırasında ölçü ve dengeyi korumak gerekir. İftardan sonra hafif tatlılar tüketmek bazen yeterli gelmeyebilir. Fakat baklava tüketecekseniz iftar sofrasında alacağınız kaloriyi mutlaka düşünmelisiniz. Bu yolla Ramazan ayında baklava tüketimi konusunda daha sağlıklı sonuçlar elde edersiniz. Dengeli bir beslenme programı izlerseniz Ramazan ayında tüketeceğiniz baklavalar kilo artışına yol açmaz.
Şeker Metabolizmanıza Dikkat Edin
Vücutta kan şekerinin yüksek düzeyde seyretmesi hücresel düzlemde bazı fonksiyonların düzgün şekilde çalışmamasına neden olur. Bu yüzden baklava tüketiminin ardından vücutta insülin hormonu salgılanır. Böylelikle artan kan şekeri düşer. Oysa şeker hastaları ile insülin direnci olan kişilerde şeker metabolizması düzgün şekilde çalışmaz. İster Tip 1 isterse Tip 2 ve diğer diyabet türlerinde baklava tüketmek sağlık riskleri yaratır. Bunun yerine farklı ürünlere yönelip şeker miktarı düşük baklava çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Aksi durumda Ramazan'da baklava tüketmek şeker metabolizmanıza zarar vereceği için hayati riskler meydana getirebilir.
Sunumda Şeker Miktarı Düşük Taze Meyveler Tercih Edin
Ramazan ayında baklava tüketimi konusunda önemli noktalardan biri de baklavanın sunum şeklidir. Bu konuda ülkemizde en çok çay ve kahve ön planda. Ancak taze meyveler de sunum konusunda bir diğer alternatiftir. Ramazan tatlıları sütlü veya sütsüz olsun meyveli ikramlarla birlikte farklı damak zevklerine hitap eder. Ancak burada önemli bir püf noktası, servis sırasında şeker miktarı düşük taze meyveleri tercih etmektir. Aksi durumda vücuda giren şeker miktarı artar. Ki bu durumda pankreasın daha fazla insülin salgılaması gerekir. Bu da bir süre sonra insülin direncini tetikler.
Pankreasınızın düzgün çalışması için Ramazan ayında baklava tüketimi sırasında şeker miktarı düşük taze meyveler daha iyi bir eşlikçidir. Baklava servisi sırasında en taze mevsim meyveleriyle güzel bir sunum tabağı hazırlayabilirsiniz. Ayrıca sunum tabağınızı estetik açıdan daha çekici hale getirebilirsiniz. Bu sayede porsiyon kontrolü konusunda da daha iyi bir sonuç alırsınız. Şerbetli Ramazan tatlıları sunumu için bu tür püf noktaları önemlidir. Bu konularda göstereceğiniz hassasiyet Ramazan'ı daha sağlıklı geçirmenize katkı sağlar.
Tatlı Tüketimiyle İlgili Farkındalıklarınızı Artırın
Ramazan ayında baklava tüketimi ile ilgili önemli konulardan biri de vücudun tatlı ihtiyacının kaynağını doğru analiz etmektir. Eğer baklava gibi şeker miktarı fazla olan şerbetli tatlılara karşı aşırı bir istek duyuyorsanız şeker metabolizmanızda yolunda gitmeyen bir şeyler olabilir. Oruç nedeniyle gün boyunca hareketsiz kalan sindirim sisteminiz bazı durumlarda uyarı verir. Vücudunuzda herhangi bir nedenle hormonal düzensizlik oluştuğunda tatlı ihtiyacınız artar. Örneğin yoğun stres bunlardan biridir ve tatlı tüketimini artırır.
Ramazan ayında baklava tüketimi konusunda bu tür durumlara karşı farkındalıklarınızı artırmanızda yarar var. Artan tatlı ihtiyacınızın kaynağı herhangi bir sağlık sorunu ise bu konuda mutlaka hekiminize başvurup gerekli tetkikleri yaptırmalısınız. Ramazan ayı tatlıları genellikle damak zevki açısından ön plandadır. Ancak metabolizmada yanlış giden bir şeylerin habercisi de olabilir. Ramazan baklavası tüketirken bunları unutmamalısınız.
En Sağlıklı Ramazan Baklavalarının Adresi celebiogullari.com.tr!
Her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayının gelişiyle birlikte baklava siparişleri artış göstermekte. Uzun yıllardır sektörde önemli bir konumda bulunan Baklavacı Çelebioğulları, internetten baklava siparişi vermek isteyenlerin bu taleplerini hızlı ve ekonomik şekilde karşılamakta. Ramazan ayında baklava tüketimi sadece Gaziantep'te değil tüm Türkiye'de artıyor. Baklavacı Çelebioğulları olarak başta baklava olmak üzere tüm geleneksel lezzetlerimizi siz değerli müşterilerimizle buluşturmaktan mutluluk duyuyoruz.
Coğrafi işaretli geleneksel usullerle üretilen el emeği göz nuru ürünlerimizi Ramazan ayında da Türkiye'nin 81 ili ve dünyanın her bir bölgesine gönderilmek üzere özenle hazırlıyoruz. Her yıl olduğu gibi bu yıl da en iyi baklavacı olarak bizi tercih eden müşterilerimize teşekkürlerimizi sunuyor, henüz bu lezzetleri deneyimlememiş ziyaretçilerimizi muhteşem bir lezzet yolculuğuna davet ediyoruz. Sitemizde arama çubuğunu, ürün kategorilerini veya filtre seçeneklerini kullanarak dilediğiniz baklava ve yöresel ürünlere kolayca ulaşabilirsiniz.
Tüm ziyaretçilerimize sağlıklı, huzurlu ve hayırlı Ramazanlar diliyor, bu mübarek ayın tüm dünyaya huzur, barış ve rahmet getirmesini temenni ediyoruz.